Hevosen esittäminen näyttelyssä

Knut Thunheim näyttää miten harja leikataan

Hevosen esittäminen oikealla tavalla on tärkeää, jotta tuomarit saisivat oikean vaikutelman hevosesta.

Hevosen on oltava hyvässä kunnossa. Vuonohevosen harja tulee olla leikattu perinteen mukaan lyhyeksi. Jouhia ei saa letittää eikä hevosessa saa olla mitään koristelua, nauhoja, rusetteja tms. Ne antavat vieraan vaikutelman. Norjalainen/norjaistyyppinen suitsitus sopii tyyliin/asiaan, muttei ole välttämätön.

Esittäjä

Esittäjän on esiinnyttävä määrätietoisesti ja tarkasti. Hänellä on oltava hyvä ryhti ja hänen on kuunneltava ja tehtävä kuten tuomari sanoo. Katse on suunnattava suoraan eteenpäin, ei hevosen jalkoihin, yleisöön tai johonkin muualle.

Suomen Hippoksen sääntöjen mukaan esittäjän on pukeduttava valkoisiin housuihin ja ratsastustakkiin tai collegepuseroon. Suomen Vuonohevosyhdistyksen mielestä on sopivampaa, että esittäjällä on tummat housut esittäessään vaaleaa vuonohevosta. Tummat housut erottuvat vuonohevosen vaaleista jaloista. Kypärä on oriin esittäjillä pakollinen. Esittäjä ei saa käyttää lippalakkia eikä syödä purukumia. Raippa on hyvä apuväline.

Asettuminen kehään ja näyttäminen

Hevonen asetetaan noin 5 metrin päähän tuomarista.

Hevosen on seisottava tasaisesti kaikilla neljällä jalalla. Tuomarin on nähtävä kaikki jalat: lähimmän etujalan on oltava kavionmitan päässä toisen etujalan edessä ja lähimmän takajalan noin kavionmitan päässä toisen takajalan takana. Hevosen pään tulee olla luonnollisessa asennossa. Esittäjän on seisottava hevosen edessä. Suitset pidetään molemmissa käsissä, ohjien päät vasemassa kädessä. Suitsiote on kämmenenleveys kuolaimien alapuolella. Käsivarret osoittavat suoraan alas, eivät sojota ulospäin. Kun tuomari haluaa katsoa hevosta edestä, on esittäjän siirryttävä hevosen vasemmalle puolelle lavan viereen. Hänen on seisottava niin, että tuomari näkee hevosen koko lavan alueen. Suitset pidetään silloin oikeassa kädessä ja ohjien päät vasemassa kädessä.

Kaikki käännökset tehdään oikealle. Kun esittäjä asettaa hevosen tuomarin eteen, käännös ei saa olla liian iso muttei myöskään niin pieni, että hevonen seisoo oikean etujalan varassa ja kiertää sen ympäri.

Suitsien käsittely

Pidä suitset järjestyksessä. Pidä ohjien päät niin ettei hevonen tallo niiden päälle. Oikean käden etusormi pidetään ohjien välissä. Ote on noin kämmenenleveyden päässä kuolaimista. Tällä tavalla on helppo ohjata ja valvoa hevosta. Ohjien pää pidetään vasemmassa kädessä, tällöinkin etusormi suitsien välissä. Tämä on varmuustoimenpide, jotta ote ei irtoa suitsista jos hevonen nykäisee. Esitettäessä ravia on käden etäisyys kuolaimesta noin 30 cm. Hevosen käsittelyn on osoitettava, että esittäjä osaa käsitellä hevosta oikein ja se pysyy koko ajan hallinnassa.

Käynnin ja ravin esittäminen

Hevosen on kuljettava koko ajan esittäjän oikealla puolella. Esittäjä kulkee hevosen lavan vieressä. Hevosta viedään eteenpäin luonnollisessa ja tarpeeksi nopeassa ravissa niin, että tuomari näkee hevosen liikkeet sekä suoraan takaa että suoraan edestä ja halutessaan myös sivusta. Noin 20 metrin esitysmatka käynnissä on riittävä matka.

Näytettäessä hevosta ravissa siirretään ohjat oikeaan käteen noin 30 cm kuolaimen alapuolelle. Ohjat pidetään mieluummin vain oikeassa kädessä. Näin hevonen saa enemmän vapautta liikuttaa päätä ja kaulaa. Ravin on oltava irtonaista ja luonnollista. Esittäjä juoksee hevosen lavan vieressä. Hevonen siirretään käyntiin ennen käännöstä. Hevosta voidaan ohjata pitämällä raippaa toisella kädellä korkealla hevosen silmien edessä. Noin 30 metriä on sopiva ravin esittämismatka.

Gunilla Awellan

Muita ohjeita/vinkkejä näyttelyyn:
Hyvin valmisteltu hevonen näyttelyyn (Tuula Pyöriä)
Hippoksen sivulla: Näyttelyohjeet Rotuponinäyttely 2018. (Ks. pdf ko. sivun oikeassa reunassa).