Vuonohevosen harja – ylpeys ja tavaramerkki

Harja on vuonohevosen ylpeys ja tavaramerkki. Hevosta voi kaunistaa harjan oikeaoppisella leikkauksella

Vuonohevosen rotumäärittelyssä lukee: On tärkeää että jouhet ovat jäykkiä ja harja on leikattava. Viikinkiajoilta asti harja on leikattu niin, että se on pystyssä kaaren muodossa, mikä korostaa kaulan taipumista ja keskellä olevaa tummaa raitaa.

Harjassa on tumma keskiosa ja karvat ovat vaaleampia harjan sivuilla. Kun harja on leikattu oikein, on sen painotettava ja tuotava esiin kaulan taipuminen. Asiantuntijat sanovat, että kun hevonen taivuttaa niskaansa on harjan näytettävä rukinpyörältä.

Harja on leikattava tasaiseksi. Tanskassa leikataan joskus nk. sururaita, jolloin harjan tumma osa jätetään noin 1 cm korkeammaksi kuin vaalea. En ole koskaan nähnyt niin leikattua hevosta Norjan vuotuisessa orinäyttelyssä tai missään tammanäyttelyssä Norjassa.

Lähimpänä korvia tulee harjan olla noin 1 cm korkea ja pidentyä siitä hitaasti taaksepäin. Harja on pisin kohdassa, jossa kaula on levein eli tavallisemmin 2/3 korvista katsoen. Sä’än kohdalla harja leikataan pyöreästi alaspäin. Jos aloitetaan leikkaamaan alhaalta ylöspäin käy helposti niin, että harja leikataan liian lyhkäiseksi sä’än kohdalla. Pituus riippuu kaulan muodosta. Kun hevosella on lyhyt ja leveä kaula, leikataan harja aika tasapitkäksi, eli ei korkeaksi kohdalla jossa kaula on levein, joka korostaisi kaulan leveyttä, jne.

Paksu harja on ohennettava jotta se pysyy pystyssä. Tämä tehdään laittamalla terävä veitsi harjan sisään niitä karvoja vastaan joita halutaan ohentaa. Veitsi vedetään ylöspäin ja samalla painetaan kädellä karvoja veistä vastaan. Norjassa käytetään myös erityisiä työkaluja harjan ohentamiseen.

Harjaa on leikattava usein ja vähän, jotta se pysyy hienona. Jos harja on päässyt kasvamaan niin, että se on painunut tai on muuten kulunut ja huono, on parasta leikata se pois kokonaan. Uusi harja pysyy paremmin pystyssä. Jos hevonen on menossa pidemmäksi ajaksi esim. kesälaitumelle, on viisasta leikata harja pois, niin se on taas hieno ,kun hevonen on jälleen kotona.

Kun harja leikataan kokonaan pois, leikataan kaikki karvat yhtä pitkiksi. Oreille jätetään usein pieni ns. oritupsu (nippu pitkiä jouhia) leikkaamatta lähelle säkää.

Muista: otsatukkaa ei saa koskaan leikata. Jos häntää on pakko leikata, leikataan se suoraan poikki vuohisnivelen kohdalta.

Gunilla Awellan